Note Headline.


Vybíráme správnou velikost podprsenky
_______
Kde podprsenky nakoupit?

Komentované články

 

Vybíráme správnou velikost podprsenky

Necítíte se ve své podprsence dobře? Musíte svou podprsenku neustále upravovat? Posouvá se Vám obvod podprsenky nahoru? Zřejmě nosíte špatnou velikost podprsenky, přečtěte si následující body, které Vám pomohou při výběru správné velikosti podprsenky.


Jak poznám správnou velikost podprsenky?

  • obvod podprsenky je pevný, neodtáhneme ho od těla na více než 3 prsty
  • poloha obvodu je vodorovná vzhledem k zemi
  • obvod podprsenky se neposouvá nahoru, když zvedneme ruce či si zataháme za ramínka směrem vzhůru
  • kostice lemuje ňadro v prsním ohybu po celé jeho délce
  • kostice směřuje do podpaždí
  • kostice nikde netlačí na ňadro, neodstává
  • ramínka se nezařezávají do ramen, protože většinu váhy prsou nese obvod
  • po sundání popdrsenky zůstavá obvod trochu otlačený na těle
  • za celý den si podprsenku nemusíme rovnat, vracet na původní místo, stahovat obvod dolů apod.
  • novou podprsenku máme zapnutou na nejvolnější háček 

  • Do košíčku se musí vejít celé ňadro =
    Kostice musí vést podél prsního ohybu a doléhat těsně na hrudní koš

 

kostice-1

Spousta dam nosí malé košíčky a ani si to neuvědomují, zkusme tuto chybu napravit.

To, že je celé ňadro v košíčku, poznáte tak, že ho kostice lemuje po celé jeho délce a to v místě ohybu, kde se prso začíná "oddělovat" od hrudní kosti, kostice nesmí ležet  níž!

Správná poloha kostice je znázorněna na obrázku modrým křížkem, špatná červeným křížkem. Častá chyba dam, které mají povislejší prsa je, že si podprsenku špatně obléknou a neupraví tak, aby kostice lemovala tento ohyb, kostici mají špatně položenou, jak ukazuje obrázek s červeným křížkem.

Tím, že bude kostice ležet v prsním ohybu, docílíte toho, že se celé ňadro vejde do košíčku, který ho drží ve správné poloze, jak ukazuje první obrázek ve druhé řadě.

Kvalitní podprsenky jsou šité tak, že pokud máte kostici ve správné poloze, tedy v prsním záhybu, tak košíček nepustí ňadro pod kostici, naopak ho drží nahoře nad kosticí a ňadro tak vypadá pevnější a krásnější.

Na rozdíl od druhého případu, kdy kostice leží pod prsním ohybem. V takovém případě kostice ani košíček nemohou plnit svou funkci. Ňadro zůstává povislé a "připláclé" k tělu.

male_kosicky1Kostice musí přiléhat k hrudnímu koši po celé její délce

Příliš malé košíčky má např. tato dáma na obrázku, ačkoliv kostice lemuje prsní ohyb ve spodní části, v horní části ho nelemuje ani omylem. Kostice odstává od těla a doslova tlačí na ňadra, takto je to špatně! Kostice musí ňadro lemovat po celé své délce, nikde nesmí být ve vzduchu nebo tlačit na ňadra! Aby se u této dámy dostaly kostice na hrudní koš, musela by si vzít tak o 4 velikosti větší košíček.

Jak si podprsenku obléct? 

Nejprve se předkloňte,aby Vám ňadra spadla do košíčků

Aby podprsenka plnila svou funkci a nesloužila pouze jako "příklopka" na bradavky, je důležité si ji správně obléct.  Nejprve si zapněte obvod podprsenky, ramínka si buď nandejte hned nebo je můžete zatím nechat volně, předkloňte se a nechte svá ňadra spadnout do košíčků, dobré je se i trochu zatřepat, aby se ňadra správně usadila, poté ještě podprsenku upravte tak, aby kostice lemovala celý prsní záhyb, narovnejte se, nasaďte si ramínka a ruku vložte do košíčku a vyhrňte si ňadra z jeho spodu a poté i ze strany, můžete kostici druhou rukou trochu poodstrčit dozadu do strany a ňadro naopak dopředu do strany, abyste si byly jisté, že žádná prsní tkáň nebude mimo košíček.

I měkká část u podpaží je součástí prsní tkáně, a i tato část ňadra se musí dostat do košíčku, je potřeba rukou tuto část do košíčku nahrnout, viz postup výše. Můžeze se i podívat na obrazového průvodce, jak si obléct podprsenku.

kos

Košíček nesmí dělat dvojitá prsa

Poté, co jste si správně oblékly a upravily podprsenku a prsa v ní, narovnejte se a podívejte se do zrcadla. Nedělá Vám vaše podprsenka najednou dvojitá prsa? Pokud ano, košíček máte příliš malý a prsa Vám stlačuje. Zkuste při stejném obvodu větší košíček.

 

 

  • Obvod podprsenky by měl být o 5-10 cm menší, než si změříme

Pokud si uvědomíme, že každá podprsenka v dnešní době obsahuje více či méně elastanu, čili že se nošením vytáhne, je jasné, že si nemůžeme kupovat obvod podprsenky stejný, jako si naměříme! Díky obsahu elastanu by našemu naměřenému obvodu pod prsy měl odpovídat lehce natažený obvod podprsenky, ne nenatažený! Schválně si zkuste změřit, kolik měří obvod Vaší oblíbené podprsenky, když ho natáhnete. Odpovídá toto číslo Vašemu reálnému obvodu pod prsy? Pak gratuluji, obvod máte správný ;-) Pokud ne, potřebujete podprsenku s menším obvodem! Pamatujte, že čím je materiál podprsenky elastičtější, tím potřebujeme více ubrat u jeho obvodu. Ne u všech podprsenek budete mít tedy stejný obvod.

Na obvod podprsenky se můžeme podívat ještě z jiného úhlu pohledu:

Kalhotky či kalhoty si také nekupujete s obvodem stejným (či dokonce větším), než reálně máte, jejich obvod musí být zákonitě menší, aby Vám nespadly. Bohužel u podprsenky špatně zvolený obvod není na první pohled tolik znát, jelikož podprsenku drží i ramínka, a proto Vám nespadne. Jenže ramínka nemají držet váhu prsou, od toho je tu právě obvod, který odlehčí Vašim zádům, a ramínka ho pak mohou jen trochu doplňovat.

Obvod nesmí lézt nahoru

obvod_srovnani-2

Obvod musí být dostatečně pevný, aby tíhu ňader udržel a nedovolil jejich poklesnutí. Obvod podprsenky musí být po celý den vodorovný vzhledem k zemi, nesmí se posouvat nahoru, jinak je příliš volný. Obvod bychom neměly od těla odtáhnout na více než tři prsty, pokud lze odtáhnout více, je obvod příliš volný!

Právě obvod funguje jako podpora ňader, ten drží většinu jejich váhy, podobně jako bederní pás u krosny, pokud byste nosila těžkou krosnu pouze pomocí ramenních popruhů, začnou Vás brzy bolet záda, bederním pásem si nošení můžete usnadnit a váhu rozložit. Stejně jako bederní pás, tak ale i obvod musí být těsný, aby tuto váhu udržel, jinak nebude svou funkci plnit a všechna váha bude na ramenou, což znamená jen jediné - bolest zad.

odtahnout-2Správně těsným obvodem se tedy zbavíte i bolestí zad, protože už vám prsa nebudou držet ramínka ale obvod! Zda máte obvod dostatečně pevný poznáte tak, že pokud v podprsence zvednete ruce nahoru, nesmí se její obvod pohnout. Další způsob je, že pokud si na oblečené podprsence zataháte za ramínka směrem nahoru, nesmí podprsenka vyjet nahoru ani o kousek!

Nenechte se oklamat všudypřítomnými velikostními tabulkami a radami od výrobců či prodavaček spodního prádla, že obvod podprsenky se rovná obvodu naměřeným pod prsy. Není to pravda!

Obvod pod prsy se měří ve výdechu a těsně 

 Obvod pod prsy si musíme změřit těsně a ve výdechu, a to z toho důvodu, že podprsenky obsahují elastan na rozdíl od krejčovského metru, který je pevný. Podprsenka se vytáhne a přizpůsobí Vašemu obvodu, metr ne.

Obvod zaokrouhlíme dolů a ještě jedno číslo obvodu ubereme

Obvod pod prsy, který si nameříme ve výdechu a těsně, zaokrouhlíme na násobky pěti dolů a poté ještě jedno číslo obvodu ubereme - to je náš obvod podprsenky. Teď už k němu stačí jen najít správně velký košík. Není to všeobecně platná poučka, samozřejmě nejvíce záleží na Vás, co od podprsenky požadujete a jak se v ní cítíte.

Například si naměříme obvod pod prsy 73 cm, nejprve zaokrouhlíme reálný obvod dolů na 70 cm a poté ještě jedno číslo obvodu ubereme, jsme tedy na obvodu 65 a budeme kupovat podprsenky s tímto obvodem, ne s obvodem 75 či 70, který by nám doporučila většina velikostních tabulek! Ano i obvody 65 se vyrábějí a prodávají, dokonce existují obvody i 60cm!

Obvod pod prsy 65-70 70-75 75-80 80-85 86-91 92-97 více než 98
Obvod podprsenky 60 (28) 65 (30) 70 (32) 75 (34) 80 (36) 85 (38) 90 (40)


Čím máte obvod pod prsy větší a kolem hrudního koše máte více tuku, je větší možnost utahování obvodu než u dámy, která má obvod pod prsy např. 65 a hrudní koš má samou kost a kůži. Dámy s větším obvodem pod prsy a s více špíčky si mohou dovolit ubrat o více centimetrů a tyto špíčky stáhnout.

O kolik ubrat obvod u podprsenky také záleží na velikosti prsou, dámy s velkými prsy musí ubrat více, aby jim obvod těžká ňadra udržel. Dámy s menšími prsy mohou ubrat méně, protože jim prsa udrží i  o trochu volnější obvod.

 

  • Číslování košíčků je relativní vzhledem k obvodu

Číslování košíčků není absolutní vyjádření jejich velikosti, ale relativní (tedy rozdíl mezi obvodem pod prsy a obvodem přes prsa). Proto např. košíček F není na různých obvodech stejný, na obvodu 85 bude košíček F daleko větší než košíček F na obvodu 70.

Jak se zmenšuje obvod, tak se relativně zmenšuje i obsah košíčků se stejným písmenkem. Tedy 80B má větší košíček než např. 70B. Naopak např. 65E má relativně stejně velký košíček jako 75C. Řada 80B - 75C - 70D - 65E - 60F má zhruba stejně velké košíčky, ačkoliv písmenka jsou jiná. Proto nemůže platit známé pořekadlo D - dýně, E - extra dýně, F - fuj, to jsem se lekl atd, naopak košíček F na obvodu 60 je poměrně malý.

 

90DD_vs_65_DD-1Podprsenky na obrázku mají stejné číslo košíčků, a to DD, (90DD a 65DD), ale velikost košíčků je na první pohled jiná. Liší se totiž obvodem! Aby podprsenka s menším obvodem měla stejně veliký košíček jako ta s obvodem větším, musely bychom postupovat takto: 90DD -> 85E -> 80F -> 75FF -> 70G -> 65GG. Tato řada podprsenek má zhruba stejně velké košíčky. Podprsenka 90DD bude mít tedy stejný košíček jako podprsenka 65GG.

Zjednodušeně řečeno - pokud vezmeme podprsenku s o jedno číslo menším obvodem, musíme přidat jednu velikost košíčku, aby košíček zůstal stejný!

Pokud tomu stále nevěříte, podívejte se na videa, jak vypadá poprsí v běžných a nejčastěji nošených velikostech 75B, 75C či 80B, a jaký je to rozdíl, když si dámy obléknou správnou velikost 65H, 70H apod.

Určení velikosti košíčků - rozdíl mezi obvodem podprsenky a obvodem přes prsa

Nyní navážeme na předchozí příklad, kde jsme zjistily obvod podprsenky. Máme míry 73/93. Náš skutečný reálný rozdíl (93-73) je 20 cm, díváme se na spodní řádek v tabulce -> zjistíme, že bychom měly nosit košíček G (v britském číslování F).

Většina velikostních tabulek ale udává jiné rozdíly, které začínají intervalem 10-12,5 cm případně až 13 cm, nesprávně se ale u nich uvádí, že se jedná o reálný rozdíl. Jinými slovy nám tyto tabulky tvrdí, že všechny slečny, jejichž reálný rozdíl je 0 - 13 cm mají nosit "áčka", to jsou ta áčka tak přizpůsobivá, že pojmou rozdíl až 13 cm? Ostatní písmena totiž pojmou rozdíly už jen maximálně 3 centimetry.

Takto postavené tabulky dávají smysl, pokud uvažujeme rozdíl mezi obvodem podprsenky a obvodem přes prsa. V našem případě máme obvod podprsenky 65 a obvod přes prsa 93, rozdíl (93-65) je 28 cm, tentokrát se díváme na horní řádek, opět zjistíme, že bychom měly nosit košíček G, respektive F. Závěrem lze říct, že můžeme používat všudypřítomné tabulky začínající rozdílem 10-13 cm, ale samy si už musíme domyslet, že se jedná o rozdíl mezi obvodem podprsenky ne obvodem pod prsy, jak se u těchto tabulek píše. A musíme také vědět, že obvod podprsenky má být zhruba o 10 cm menší než obvod pod prsy.

Jinak bychom dle rad vedených u těchto tabulek nosily příliš velký obvod a menší košíčky, což se u většiny dam děje... (V našem případě bychom špatně zvolily velikost 75D místo správné 65G.)

Tabulka: Velikost košíčků

Košíček A B C D E (DD) F (E) G (F) H (FF) I (G) J (GG)
1)Rozdíl mezi obvodem podprsenky
a obvodem přes prsa
10-12,5 13-15,5 16-18,5 19-21,5 22-24,5 25-27,5 28-30,5 31-33,5 34-36,5 37-39,5
2)Reálný rozdíl mezi obvodem
pod prsy a obvodem přes prsa
0-2,5 3-5,5 6-8,5 9-11,5 12-14,5 15-17,5 18-20,5 21-23,5 24-26,5 27-29,5

*písmena v závorce odpovídají britskému zdvojenému číslování, písmena bez závorky evropskému nezdvojenému číslování

  • Pokud měníme obvod u podprsenky, musíme změnit i velikost košíčku 

Pokud jste se rozhodly na základě výše uvedených bodů vyzkoušet menší obvod, musíte si k němu vzít poměrně větší košíček, jak vyplývá z bodu předcházejícího.

tabulkavelikosti_czPokud vám sedí u podprsenky kostice a košíčky (viz bod první), ale potřebujete menší obvod,  je třeba vzít větší písmenko u košíčku, postupovat můžete dle této tabulky - vyhledáte si svou aktuální velikost (např. 75G), u které vám sedí košíčky a postupujte v řadě - v případě potřeby menšího obvodu doleva (na 70H), v případě potřeby většího obvodu doprava (na 80F).

Pokud vám naopak sedí obvod, ale košíčky se vám zdají malé (půlí prsa, kostice nedoléhají k hrudi) postupujte v tabulce po sloupci dolů (na 75H), pokud jsou vám u tohoto obvodu košíčky velké (krabatí se, odstávají) postupujte po sloupci nahoru (na 75F).

Nekompenzujte malé košíčky větším obvodem

S malými košíčky potřebujete nutně větší obvod

Pokud Vám tedy u současné podprsenky sedí košíček (kostice po celé délce těsně přiléhá na hruď, neodstává, její konec směřuje doprostřed podpaždí,

ňadra vám nepřetékají z okrajů podprsenky), ale obvod se vám při nošení posouvá nahoru, je potřeba při nákupu menšího obvodu vzít současně větší košíček, jinak se Vám může stát, že menší obvod ani nedopnete - obvod totiž částečně povede ještě přes prso, které se do košíčku nevejde - místo toho, aby dámy v takovém případě zvolily větší košíčky, volí nesprávně větší obvod, který to zakryje...

Na obrázku vidíme dámu s malým košíčkem, pokud by měla košíček správně velký, kostice by vedla tak, jak naznačuje červená čára, celé ňadro (i ta část v podpaží) by bylo urovnané v košíčku, obvod podprsenky by tedy začínal podstatně dále než teď. Proto pokud zkoušíte menší obvod, je důležité mít i správně velký košíček, s menším košíčkem,  než máte mít, ho pravděpodobně nezapnete.

 

  • Novou podprsenku zapínáme na nejvolnější háček 

Novou podprsenku zapínáme na nejvolnější háček! Podprsenka musí být pevná a těsná při zapnutí na nejvolnější háček, časem se totiž díky obsahu elastanu vytáhne a my ji pak budeme moci utáhnout tím, že ji začneme zapínat na prostřední případně na nejtěsnější háček.

Pokud bychom si koupily podprsenku a hned zapínaly na nejtěsnější háček, co s ní budem dělat, až se po pár týdnech vytáhne, už nebudeme mít možnost dále podprsenku utahovat na těsnější háčky.


Kam dál?

  1. Při výběru správné velikosti podprsenky Vám pomohou tabulky velikostí, které správně obvod pod prsy zaokrouhlují dolů.
  2. Více o nesprávných velikostních tabulkách a jak je chápat.
  3. Při výběru podprsenky se můžete setkat se zdvojeným číslováním košíčku, přečtěte si o tom více, ať na internetu nekoupíte jinou velikost, než máte.
  4. Video, které dokazuje, že košíček H není Hrozně veliký, slečna ze 75C přešla na 60H a je spokojená.
  5. Na to, jak nemají podprsenky vypadat, se můžete podívat ve foru: Nesedící podprsenky
  6. Rozdíly mezi špatně a správně zvolenou velikostí - foto ukázky na skutečných ženách.

 Zdroj obrázků http://www.ona.idnes.cz:

http://ona.idnes.cz/jak-si-vybrat-spravnou-podprsenku-sledujte-krok-za-krokem-paf-/modni-trendy.aspx?c=A100413_000507_ona_moda_ves


( 20 Hodnocení )
 

Komentáře  

 
#14 Správná podprsenkaHanina24 2022-03-17 11:42
Super díky za článek ;)
Citovat
 
 
#13 Dobrý článokMariana 2019-09-11 19:32
Wau veľmi dobrý a podrobný článok. O správnych veľkostiach podprseniek a iných veľkostiach oblečenia a spodnej bielizne píšeme aj na webe tave.sk/tabulka-velkosti-podprsenky/
Citovat
 
 
#12 RE: Vybíráme správnou velikost podprsenkyKlára 2018-08-07 20:49
Konečně článek, díky kterému jsem natrefila na správnou podprsenku. Dlouhou dobu jsem věděla že nemám správnou velikost, jenže ejhle v mnoha prodejnách mi moc dobře neradili a dávali podprsenky s velkým obvodem s tím že menší nemají, řekla bych nezkušený personál, pro zákaznice co prostě tvrdí že mají 75C ikdyž v reálu nemají :D Po tomto článku už rozhodně můžu nakupovat podprsenky bez obav i přes internetové eshopy a nemusím se obávat že podprsenka nebude sedět, vždy jen prokonzultuji s velikostní tabulkou pro jistotu zda to odpovídá. Začínala jsme na obvodě myslím 75C asi klasika u všech jiných žen, dopracovala jsem to na 70F, ale pořád to nebylo ono a nakonec teď konečně nádherně padnoucí 65H/I podle typu podprsenky.. ale spíš 65I ve většině případů. Tak neskutečně spokojená. Všechny staré podprsenky jsem vyhodila a te mám dvě nové v padnoucí velikosti a svoji sbírku budu samozřejmě do budoucna rozšiřovat :-)
Citovat
 
 
#11 Výběr podprsenekMarki 2016-07-17 16:52
Pěkný článek se spoustou důležitých informací. Pro rozšíření znalostí ještě doporučuji přečíst si tento článek www.modadnes.cz/.../
Citovat
 
 
#10 V článku něco chybíBarbora 2016-02-14 09:52
Báječný článek. Až na to, že se vůbec nezmiňuje o výběru podpresenek pro ženy, které mají malý rozdíl v obvodu hrudníku pod prsy a přes prsa. Všechny tabulky počítají s rozdílem nejméně 10 cm. Jakou podprsenku mají ale nosit ženy, které mají tento rozdíl menší? Neboli - zjednodušeně řečeno - "široký hrudní", ale malá prsa. Nosím velikost 75A, protože to je jediná, u které mi košíčky sedí a neodstávají. Jenže za to bohužel platím tím, že mě více či méně škrtí podprsenka pod prsy. Potřebovala bych větší obvod. Jenže ouha: takovému už odpovídá hloubka košíčků, které by mi odstávaly, protože do nich "nemám co dát". Podle tabulky, která ukazuje, jak vybrat jiný obvod popdrsenky, je třeba postupvat směrem vlevo, chceme-li menší obvod, a vpravo, chceme-li obvod větší. Fajn. Našla jsem si velikost 75A, abych zjistila správnou velikost, když potřebuju obvod, který by mě neškrtil. Měla bych tedy hledav v tabulce vpravo. A vida: tam není nic. Pro velký obvod pod prsy a malá prsa radu nemáte!
Citovat
 
 
#9 RE: Vybíráme správnou velikost podprsenkyMalina90 2015-08-25 10:35
Díky za článek, jsem moc ráda, že jsem našla všechny rady hezky pohromadě:) Některé z těchto věcí mi už říkaly slečny v Dolly, trochu jsem se zděsila, když mě začaly soukat do podprsenky 65H (přišla mi Hrozně veliká :D),ale už bych neměnila, takže všem doporučuji se těmito radami řídit.
Citovat
 
 
#8 Vybíráme správnou velikost podprsenkyVerča 2014-06-25 11:25
Jsem ráda, že některé webové stránky řeší takový problém. Já už jsem se do toho nějak dostala, ale mé sestry už přicházejí do toho správného věku, kdy jim třeba objasnit i takové záležitosti. Minule jsem si koupila fakt super sportovní podprsenku: www.vip-pradlo.cz/.../. Už jsem začala ve velkém sportovat - běhat, bruslit a tak jsem hledala nějakou normální, protože ráda nosím na běhání a bruslení tílka, tak jsem se potěšila i tvaru podprsenky :)
Citovat
 
 
#7 RE: Vybíráme správnou velikost podprsenkySvětluška Caracas 2013-12-11 19:53
Pardon, upsala jsem se u prvního slova. Místo MÍČ - MOC.
Citovat
 
 
#6 Dekuju, dekuju a dekuju :)Světluška Caracas 2013-12-11 19:40
Míč děkuju za tento článek!!! K nezaplacení! Porve v životě mam na sobě normální podprsenku :D Váš článek jsem četla večer, pak jsem nemohla usnout nedočkavosti až půjdu do tesk*a pro mou "prvni" podprsenku od Fy a Fy :D Dříve jsem si kupovala 80C a 85C, teď mam krásnou 75F, a sháním 70G :D
(Moje míry v cm: 80/100)
Děkuju, děkuju, dekuju!!!! :* :* :*
Citovat
 
 
#5 RE: Vybíráme správnou velikost podprsenkyMonča 2013-09-25 18:57
Ahoj všichni,

chtěla bych Vás poprosit o vyplnění dotazníku, který je zaměřen na velikosti podprsenek D+, výsledky nejen poslouží k vypracování mé diplomové práce, ale měly by hlavně pomoci ke zlepšení podprsenek v této velikosti. Moc Vám děkuji Monika

32813.vyplnto.cz/
Citovat