Note Headline.


Vybíráme správnou velikost podprsenky
_______
Kde podprsenky nakoupit?

Komentované články

 

Nosíte správnou velikost podprsenky?

Většina dam si myslí, že správnou velikost podprsenky nosí, ale výzkumy ukazují, že až 80 % žen nosí špatnou velikost podprsenky! Jak jste na tom vy?

75B nebo 80B? Ani jedno!

Nejčastěji nošené velikosti jsou 75B-C a 80B-C, hubeným slečnám je doporučován obvod 70-75, ostatním 80 a více. Pokud si ale uvědomíme, že každá podprsenka v dnešní době obsahuje více či méně elastanu, takže se nošením vytáhne, je jasné, že si nemůžeme kupovat obvod podprsenky stejný, jako si naměříme!

Nenechte se oklamat všudypřítomnými velikostními tabulkami a radami od výrobců či prodavaček spodního prádla, že obvod podprsenky se rovná obvodu naměřeným pod prsy. Není to pravda!

Obvod podprsenky by měl být o 5-10 cm menší, než si změříme, obvod musí být dostatečně pevný, aby tíhu ňader udržel a nepřipustil jejich poklesnutí. Správně těsným obvodem se zbavíte i bolestí zad, protože už vám prsa nebudou držet ramínka ale obvod! Pokud v podprsence zvednete ruce nahoru nesmí se její obvod pohnout!

Pokud si to dáme dohromady obvod 75 je vhodný pro dámy, jejichž reálný obvod je 80-85 cm!

 

Zkuste větší košíčky

90e_70jDůležité je také vědět, že číslování košíčků není absolutní vyjádření jejich velikosti, ale relativní (tedy rozdíl mezi obvodem pod prsy a obvodem přes prsa).

V praxi to vypadá tak, že na různých obvodech není C stejně veliké! Jak se zmenšuje obvod, tak se relativně zmenšuje i obsah košíčků se stejným písmenkem. Tedy 80C má větší košíček než např. 65C. Naopak např. 65E má relativně stejně velký košíček jako 75C, podívejte se ;-). Zjednodušeně řečeno - pokud vezmeme podprsenku s o jedno číslo menším obvodem, musíme přidat jednu velikost košíčku, aby košíček zůstal stejný!

Další ukázka: 65DD x 90DD

Pokud Vám tedy u současné podprsenky sedí košíček (kostice po celé délce těsně přiléhá na hruď, neodstává, její konec směřuje doprostřed podpaždí, ňadra vám nepřetékají z okrajů podprsenky), ale obvod se vám při nošení posouvá nahoru, je potřeba při nákupu menšího obvodu vzít současně větší košíček, jinak se Vám může stát, že menší obvod ani nedopnete - obvod totiž částečně povede ještě přes prso, které se do košíčku nevejde - místo toho, aby dámy v takovém případě zvolily větší košíčky, volí nesprávně větší obvod, který to zakryje...

Praktické tabulky, které vám pomohou při změně velikosti najdete zde.

Tabulky velikostí

Z většiny tabulek velikostí se dozvíme, že dámy jejichž rozdíl mezi obvodem pod prsy a obvodem přes prsa je 10-12,5 cm, mají košíčky A. Nepřipadá Vám to divné? A co dámy, které mají méně? Ty nosí také A? To se do této velikosti vejdou všechny, jejichž rozdíl je 0-12,5 cm? A jak to, že poté už jsou rozdíly po 2,5 centimetrech, případně po 2 cm (záleží na konkrétní tabulce)? Tedy pro B je rozdíl 13-15,5, pro C 16-18,5 atd. Samozřejmě jsou tyto tabulky špatně podané.

Rozdíl 10-12,5 cm platí, ale musíme vzít rozdíl mezi obvodem podprsenky a obvodem přes prsa. A jak z výše uvedených informací vyplynulo, obvod podprsenky by měl být v průměru o 10 centimetrů menší, než reálně naměřený obvod. To už pak dává větší smysl, ne? Košíček A by měly slečny, jejichž reálný rozdíl mezi obvodem pod prsy a obvodem přes prsa je 0-2,5 cm, ale rozdíl mezi správně zvoleným obvodem u podprsenky a jejích obvodem přes prsa je pak těch 10-12,5 cm!

Příklad pro míry 73/93

Například si naměříme obvod pod prsy 73 cm (opakuji, že obvod se měří ve výdechu a těsně!) a přes prsa si naměříme 93 cm. Nepoučená dáma by si koupila podprsenku pravděpodobně s obvodem 75 cm a košíčkem D, protože rozdíl mezi naměřenými hodnotami je 20 cm a to v tabulce odpovídá košíčku D. ALE!

My už teď víme, že podprsenka s obvodem 75 cm je pro reálný obvod 73 cm naprosto nedostačující, nemůže být pro prsa oporou, a proto nejprve zaokrouhlíme reálný obvod dolů na 70 cm a poté ještě jedno číslo obvodu ubereme, jsme tedy na obvodu 65! Ano i tyto obvody se vyrábějí a prodávají, dokonce existují obvody i 60cm! ;-) Reálný rozdíl (93-73) máme 20 cm, díváme se tedy na spodní řádek v tabulce -> zjistíme, že bychom měly nosit košíček G (v britském číslování F), rozdíl mezi obvodem podprsenky a obvodem přes prsa (93-65) je 28 cm, tentokrát se díváme na horní řádek, opět zjistíme, že bychom měly nosit košíček G, respektive F.

Z velikosti 75D jsme se dostaly na velikost 65G. Nebojte se těchto velkých písmenek, jak bylo výše řečeno, neodpovídají absolutní velikosti prsou, neznamená to, že najednou máte ňadra o 3 čísla větší! Jen tomu, že jste šly s obvodem dolů, musíte přizpůsobit i košíček - pokud totiž vezmeme podprsenku s o jedno číslo menším obvodem, musíme přidat jednu velikost košíčku, aby košíček zůstal stejný! Pamatujte si to a nevěřte paním prodavačkám, že tak velká prsa určitě nemáte! Máte! Ale jen na obvodu 65, na větších obvodech už skutečně tak velká prsa nemáte :-)

Košíček A B C D E (DD) F (E) G (F) H (FF) I (G) J (GG)
1)Rozdíl mezi obvodem podprsenky
a obvodem přes prsa
10-12,5 13-15,5 16-18,5 19-21,5 22-24,5 25-27,5 28-30,5 31-33,5 34-36,5 37-39,5
2)Reálný rozdíl mezi obvodem
pod prsy a obvodem přes prsa
0-2,5 3-5,5 6-8,5 9-11,5 12-14,5 15-17,5 18-20,5 21-23,5 24-26,5 27-29,5


Výpočet správné velikosti podprsenky

http://www.atlastravel.nazwa.pl/ - kalkulátor

Pro rychlé určení své velikosti podprsenky, zadejte míry do tohoto kalkulátoru na polských stránkách - nejprve zadejte míry pod prsy (změřené v úplném výdechu!), poté míry přes prsa (měřené volně). První číslo u řádku Rozmiar brytyjski je Vaše velikost v britském číslování - britští výrobci používají zdvojené číslování, v závorce je převeden obvod do klasického evropského číslování (pozor není převeden košíček). V dalších dvou řádcích naleznete své alternativní velikosti, tzn. velikosti v případě o číslo většího a menšího obvodu. Zde ubírají vždy 2 čísla košíčků, často ale postačí změnit velikost o jedno číslo, viz tyto tabulky. V posledním řádku je Vaše velikost v polském číslování.

Britské a české číslování podprsenek

Angličtí výrobci mají číslování košíčků zdvojené, tedy: A-B-C-D-DD-E-F-FF atd. a obvody 28-30-32-34 atd. Britský košíček DD odpovídá "českému" E, britskému E "českému" F a tak dále. Pokud znáte svou velikost v klasickém nezdvojeném číslování, musíte si tedy dát pozor při objednávání podprsenek od britských výrobců.

České e-shopy někdy převádějí jak velikost košíčků, tak obvod, např. u Curvy Kate v anglickém číslování 30E uvádějí "českou" velikost 65F.

Někdy převedou ale jen obvod a velikost košíčků ponechají v anglickém číslování -> pro 30E uvedou 65E.

Jakým způsobem převádějí, by mělo být uvedeno na jejich stránkách, popřípadě to jde poznat podle nabízených velikostí. Pokud mají 65D, 65DD, 65E, tak převádějí jen obvod a ponechávají britské zdvojené číslování košíčků, pokud mají rozsah košíčků D-E-F, tak převádějí obojí.
Na českých e-shopech, které prodávají britské značky si na to musíte dát pozor, protože pak můžete koupit jiný košíček, než máte (v českém máte sice 65F ale v anglickém je to košíček E!)

Ukázkovým příkladem českého e-shopu, který může nakupující zmást, je spodní prádlo Leontýna. V nabídce velikostí se objevuje košíček DD, ale když budeme blíže zkoumat velikostní tabulky, tak pouze u značky Kris Line používá toto zdvojené číslování, u jiných značek používá klasické nezdvojené číslování.

Pokud kupujete velikost podle výše uvedeného polského kalkulátoru, tak se řiďte zásadně jen tím prvním číslem! Ne tím v závorce, ani ne tím PL, ale jen tím prvním, to je vaše velikost v britském číslování, do českého ji pak můžete převést podle již zmíněné tabulky.

Články o správné velikosti podprsenek


Závěr

Snad tyto informace alespoň některým z Vás pomohou. Já jsem od té doby, co místo 75B nosím 60E (28DD) maximálně spokojená. Konečně podprsenka drží za všech okolností na svém místě a nemusím ji celý den neustále upravovat a popotahovat.

A nevěřte paním prodavačkám, že se obvod menší než 70 nevyrábí a že košíčky větší, jak E nikdo nemá! Jak už je napsáno v úvodu, není E jako E, košíček u velikosti 60E odpovídá košíčku u 75B!! To si málokdo uvědomuje.

A jak jste na tom vy? ;-) 


Zdroj obrázku: Stanikomania [7.12.2010]

Podobný článek je umístěn i v následujících diskuzích (kde myšlenku správné velikosti podprsenky můžete podpořit i vy):


 

Komentáře  

 
#8 Super radysarina 2017-07-10 13:23
díky za článek, je tam vše podstatné. Pokud ale máte i tak rády osobní rady zkušené prodavačky, můžu vám doporučit paní Marešovou z Fashion Intimate. Poradí Vám velmi ráda se vším klidně i po telefonu, nebo osbně v Kroměříži či Brně. Doprava zeshopu je vždy zdarma! www.fashion-intimate.cz
Citovat
 
 
#7 RE: Nosíte správnou velikost podprsenky?Hani 2014-03-22 20:58
Ahoj, dříve sem s tím měla taky problém ale pak sem našla obchod Ballerina v Parku Hostivař a tam mají opravdu všechno a je to fakt kvalitní. Padne mi skvěle, je pravda že to je o trošku dražší ale je tam znát ta kvalita.
Citovat
 
 
#6 RE: Nosíte správnou velikost podprsenky?VeronikaMach 2013-12-06 14:39
Mám strašný problém sehnat podprsenku. Vím jakou mám správnou velikost, ale podprsenka 65DD nejde skoro nikde sehnat. Samozřejmě jde sehnat, ale tak okolo 800-900 kč a jelikož jsem student,tak mi to moc nenahrává :-(
Citovat
 
 
#5 RE: Nosíte správnou velikost podprsenky?Marta 2013-11-22 09:09
Je to tak. Zrovna včera jsem si koupila podprsenku a společně s prodavačkou jsme došly k velikosti 65E (dřív jsem zápasila se 75B). Je to push-up, moc pěkná a drží senzačně. Běžně ji mají, jen holt nemůžete chodit k vietnamcům. Radši za ni dám 500,-, cítit se v ní je totiž k nezaplacení. Doporučuji obchod v Olomouci, je po pravé straně když jdete z Horního na Dolní náměstí. Prodavačky radí automaticky, jsou opravdové odbornice a mají svatou trpělivost.
Citovat
 
 
#4 nebojte se nakupovatMartina Urbášková 2013-10-24 11:39
Nejdůležitější pro výběr správné podprsenky je pomoc prodavačky, nikdo
se sám dobře nezměří
v butiku Emily-moda v Olomouci
nabízí odborné poradenství tzv. bra-fitting, můžete se tam přesvědčit, že
vhodně zvolený střih a velikost podprsenky
dokáže zlepšit celkový vzhled siluety během chviličky !
Citovat
 
 
#3 díkyVerunka 2012-08-13 14:22
Díky za skvělý článek, konečně jsem lépe pochopila číslování podprsenek :) nosím 75C, ale taky se v tom nějak necítím, a podle všeho bych měla mít 70E. V obchodě určitě vyzkouším, jestli mi to pasuje! :)
Citovat
 
 
#2 RE: Nosíte správnou velikost podprsenky?Bra.4fan.cz 2012-05-13 21:29
Uznáváme, že shánění té správné podprsenky není vždy úplně jednoduché a pohodlné, ale stojí to za to :-). Zkuste si projít naše odkazy: bra.4fan.cz/.../34-nakupovani-podprsenek , sledovat bazar, aukro či ebay. Držíme palce při cestě za správnou velikostí!
Citovat
 
 
#1 Ano!Petruše 2012-05-01 00:54
Hurá, skvělý článek, jen bych, prosím, ráda radu, kde sehnat takovou podprsenku, když většinou obvod začíná na 70 a to je mi prostě velký!
Citovat